W Warszawie promowali kulturę kurpiowską
(Zam: 17.08.2022 r., godz. 15.20)Już od godziny 11.00. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Somianka-Parcele, w Dębinach „Nad Stawem” i Dylezionki z Dylewa serwowały specjały kuchni kurpiowskiej, takiej jak: fafernuchy, sodziaki, pierogi, rejbak (baba ziemniaczana), kapusta zasypana kaszą, zupa kurpiowska z kapusty, kugel, kiszka ziemniaczana, podpiwek, piwo kozicowe.
Znakomite miody kurpiowskie specjalnie na kurpiowską Scenę letnią przywiózł Tadeusz Gwiazda.
Twórcy ludowi, Laura i Zdzisław Bziukiewiczowie, którzy od lat zajmują się tradycyjną kurpiowską obróbką bursztynu, zapoznali chętnych z zagadnieniami wyrobu ozdób z bursztynu oraz techniką tworzenia frywolitki. Barbara Chaberska zaprezentowała przepięknie haftowane arcydzieła sztuki kurpiowskiej, a Beata Pasińska – serwety, bieżniki z haftem na płótnie i na tiulu.
Podczas wydarzenie odbyły się warsztaty z obróbki bursztynu ze Zdzisławem Bziukiewiczem, robienia pająków ze słomy z Beatą Pasińską oraz nauki używania leziwa bartniczego z Januszem Marzewskim z Kurpiowskiego Bractwa Bartnego.
Od godz. 14.00 na scenie przed Instytutem rozbrzmiewała muzyka w wykonaniu kurpiowskich muzyków i kapel ludowych. Zagrali: Zespół Pieśni i Tańca „BezWianka” z Ostrowi Mazowieckiej, Zespół „Carniacy” w Czarni, Zespół Śpiewaczy z Turośli, Kapela „Miód na Serce” oraz Zespół Pieśni i Tańca „Oberek” z Wyszkowa.
Wydarzenie prowadził Witold Kuczyński, gawędziarz, założyciel Towarzystwa Kurpiowskiego „Strzelec” w Czarni, scenarzysta i reżyser spektakli i widowisk obrzędowych.
Od godz. 17.00 w Ogrodzie Instytutu obywały się warsztaty taneczne prowadzone przez Piotra Zgorzelskiego z Akademii Tańca Tradycyjnego przy muzyce Kapeli „Miód na Serce”, których zwieńczeniem była wieczorna potańcówka przy muzyce na żywo! Przybyli goście, z uśmiechem na twarzach bawili się do samego końca!
Tekst: Aleksandra Szymańska
Fot. Krzysztof Żuczowski
źródło: www.nikidw.edu.pl
Napisz komentarz
- Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
- Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.
- Za treść komentarza odpowiada jego autor.
- Regulamin komentowania w serwisie wyszkowiak.pl