Menu górne

REKLAMA

  • Reklama
Dziś jest 24 listopada 2024 r., imieniny Flory, Jana



Leszczydół Stary wygrał Bitwę Regionów

(Zam: 12.07.2022 r., godz. 09.16)

W Skansenie im. Marii Żywirskiej w Brańszczyku 9 lipca odbył się powiatowy etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” oraz Piknik z Produktem Polskim. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Leszczydołu Starego, które przygotowało pyzy tarte nadziewane ze skwarkami.

Organizatorzy wydarzenia to Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz gmina Brańszczyk. Przedstawicieli organizatorów oraz gości przywitała sekretarz gminy Brańszczyk Beata Wójcik. Wśród nich byli: wicepremier, ministra rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Henryk Kowalczyk, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Warszawie Jerzy Wal, dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddziału Regionalnego w Warszawie Robert Ślusarczyk, dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału Regionalnego w Warszawie Zenon Kowalewski, wójt gminy Brańszczyk Wiesław Przybylski i in.
W powiatowym etapie konkursu wzięło udział osiem Kół Gospodyń Wiejskich: Koło Gospodyń Wiejskich  „Kółko” w  Skuszewie, Koło  Gospodyń Wiejskich  „Klub Seniora” w Brańszczyku, Koło Gospodyń Wiejskich „Kolorowe Babeczki” w Udrzynku, Koło Gospodyń Wiejskich „Turzyniacy” w Turzynie, Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczydole Starym, Koło Gospodyń Wiejskich „Nadbużanki” w Nowych Budach, Koło Gospodyń Wiejskich w Kręgach oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki” w Rząśniku.

„Bitwę regionów” oficjalnie rozpoczął wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, który podkreślił znaczenie wspólnoty budowanej wokół Kół Gospodyń Wiejskich. Przypomniał, iż w ostatnich latach uzyskały one osobowość prawną, co pozwala im rozszerzać swoją działalność. Dodatkowo od 2018 r. otrzymują one rządowe wsparcie, które do tej pory wyniosło 181 mln zł. Henryk Kowalczyk pokreślił, iż z chęci wykorzystania potencjału kulinarnego wszystkich regionów Polski, powstała inicjatywa konkursu „Bitwa Regionów” - promującego dobrą, polską żywność. Głos zabrali również gospodarz konkursu wójt gminy Brańszczyk oraz dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Warszawie.

Wśród dań konkursowych znalazły się m.in. dania z rzecznych ryb, pierogi, pyzy czy bigos. Komisja konkursowa w składzie: Danuta Jaworska - przewodnicząca, ekspert kulinarny, Joanna Bala - zastępca przewodniczącego, Kamil Włodarczyk oraz Magdalena Banasiak, wyłoniła zwycięzców konkursu. Pierwsze miejsce zajęło danie, pyzy tarte nadziewane ze skwarkami, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczydole Starym. Drugie miejsce zajęła zupa rybna z dwóch krańców rzeki „Co Bug da”, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Skuszewie „Kółko”. Natomiast trzecie miejsce zajęły gule gryczane w kapuście z karkówką i bukietem surówek, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Turzyniacy”.

Imprezie towarzyszyły degustacje kulinarne, konkursy z nagrodami, występy zespołów ludowych, nauka tańców ludowych, stoiska wystawowe. Dla najmłodszych przygotowane liczne atrakcje, konkursy, zabawy oraz stoisko, na którym mogły własnoręcznie przygotować potrawy.
Źródło: gmina Brańszczyk, oprac. J.P.






















Napisz komentarz

Projekt witryny

Wykonanie: INFOSTRONY - Adam Podemski, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl , Poczta