„Wypyszanki” wyróżnione na festiwalu „Polska od Kuchni”
(Zam: 04.08.2021 r., godz. 08.51)Koło w ramach festiwalu podjęło rywalizację we wszystkich konkurencjach: konkursach kulinarnym i artystycznym, wyborach Miss Wdzięku (w dwóch kategoriach) i konkurencji pn. kobieta gospodarna i wyjątkowa. Reprezentacja z Nowych Wypych na festiwal zabrała ze sobą tradycyjną kaczkę z chrupiącą skórką, faszerowaną jabłkami i podawaną z sosem żurawinowym. Oprócz wyróżnionej kaczki, która brała udział w konkursie, Wypyszanki częstowały gości radomskiego muzeum tradycyjnymi potrawami, które niegdyś podawano w Kurpiach Białych. Na stole pojawiły się fafernuchy pierne, kartoflak, kotlety z kaszy gryczanej i grzybów, smalec ze skwarkami i domowym chlebem, tradycyjne ciasto drożdżowe czy słodkie bułeczki z serem oraz tradycyjne, domowe wędliny. Stoisko cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród jurorów i gości skansenu, można było bowiem spróbować smaków sprzed lat, które powracają do nas na nowo.
Ponadto, mieszkańcy Nowych Wypych jako jedni z nielicznych uczestników konkursu zaprezentowali przepiękny wieniec dożynkowy, misternie wyklejany i uwity z kłosów zbóż pochodzących z pól znajdujących się w sołectwie. Wielkim zainteresowaniem turystów, jurorów festiwalu i mediów cieszyły się oryginalne i autentyczne stroje kurpiowskie, w które ubrani byli przedstawiciele koła (niektóre z nich miały ponad 80 lat). Warto zaznaczyć, że do dziś mieszkańcy Nowych Wypych zakładają tradycyjne stroje podczas uczestnictwa w uroczystościach kościelnych. Koło „Wypyszanki” swoje stoisko i przysmaki prezentowało także podczas wejścia na żywo w sobotnim wydaniu programu „Pytanie na Śniadanie”. Wypyszanie podczas festiwalu wielokrotnie śpiewali specjalnie ułożone na tę okoliczność pieśni. Artystom towarzyszyła Agnieszka Ślubowska, a na akordeonie akompaniował im Krzysztof Ślubowski . O tytuł Miss Wdzięku zabiegały mieszanki sołectwa – prezes Koła Bogumiła Mikołajczyk i Paulina Apelska, które podczas poszczególnych etapów konkursu prezentowały się w strojach codziennych, ludowych i wieczorowych. W kategorii „kobieta gospodarna i wyjątkowa” nominowana była członkini koła, a zarazem sołtys Nowych Wypych Anna Kowalska. Festiwal w Radomiu swoją obecnością uświetniła rękodzielniczka i promotorka kultury kurpiowskiej Halina Witkowska, która prowadzi także zajęcia w Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie.
Konkurs miał na celu łączenie nowoczesności z kultywowaniem lokalnej tożsamości i pielęgnowaniem tradycji, integrację, aktywizację i wsparcie lokalnych społeczności, promocję polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom. Dzięki ścisłej i efektywnej współpracy mieszkańców Nowych Wypych z Gminą Somianka, koło posiada wyremontowaną siedzibę w dawnym budynku szkoły w Nowych Wypychach. Udział w festiwalu „Polska od Kuchni” to duże wyróżnienie dla Wypyszanek bowiem samo koło działa dopiero od dwóch lat (założono je w lipcu 2019 r.). Członkowie koła nie zwalniają jednak tempa i już planują udział w kolejnych, ciekawych wydarzeniach kulturalnych. Wyjazd na Festiwal wsparła gmina Somianka i powiat wyszkowski. Ogólnopolski finał konkursu odbędzie się 25 września na PGE Narodowym.
KGW „Wypyszanki”
Napisz komentarz
- Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
- Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.
- Za treść komentarza odpowiada jego autor.
- Regulamin komentowania w serwisie wyszkowiak.pl