Nie tylko miód i chleb
(Zam: 05.08.2019 r., godz. 11.15)Na Festiwal Miodu i Chleba przyjeżdżają wystawcy nie tylko z Wyszkowa i okolic, by oferować to, co mają najlepsze - chleb na zakwasie, miód, sery regionalne, wędliny, konfitury, oscypki, lemoniady, chałwę i in. Wiele wyrobów można było kupić, ale też skosztować na miejscu m.in. chleb ze smalcem. Prócz produktów spożywczych goście mieli okazję nabyć wyroby rękodzielnicze - kompozycje kwiatowe, biżuterię, ceramikę, świece, wianki plecione z kolorowych tkanin i in. Dostępne były też liczne stragany goszczące w Kamieńczyku z okazji odpustu.
Zwiedzających i kupujących nie brakowało. Organizatorzy zadbali o różne formy rozrywki. Dzieci mogły korzystać z kącików zabawowych m.in. firma Adragh Glass zaproponowała warsztaty dekorowania słoików i butelek.
Chętni uczestniczyli w warsztatach pieczenia chleba. Mimo, że stoisko dostępne jest co roku, niezmiennie cieszy się dużą popularnością. Muzeum Etnograficzno-Historyczne Henryka Słowikowskiego w trakcie festiwalu zorganizowało dzień otwarty. Wyszkowskie Powiatowe Koło Pszczelarzy, corocznie angażujące się w przebieg imprezy, zaprezentowało proces pozyskiwania miodu. Swoje stoisko miał gminny Punkt Informacji Turystycznej, gdzie dostępne były materiały informacyjne i promocyjne na temat Wyszkowa oraz okolic.
Grom, zabawom, degustacjom towarzyszyły koncerty. Na rynku Tadeusza Kościuszki wystąpili: zespół Sława Koła Gospodyń Wiejskich z Zabrodzia, zespół Liverpool, Kapela Czerniakowska, aktor Dariusz Kordek.
Imprezę zorganizowała Gmina Wyszków wraz z Wyszkowskim Ośrodkiem Kultury „Hutnik” przy wsparciu PSS Społem w Wyszkowie, Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wyszkowie, OSP Kamieńczyk oraz samorządu województwa mazowieckiego, który współfinansował festiwal.
J.P.
Napisz komentarz
- Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
- Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.
- Za treść komentarza odpowiada jego autor.
- Regulamin komentowania w serwisie wyszkowiak.pl