Menu górne

REKLAMA

  • Reklama
Dziś jest 27 stycznia 2023 r., imieniny Jana, Przybysława



ABC grzybiarzy

(Zam: 24.08.2017 r., godz. 18.22)

Wyszkowska Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna apeluje do mieszkańców o zbieranie tylko znanych grzybów, co do których nie mają wątpliwości.

Najbezpieczniej zbierać wyłącznie grzyby rurkowe (pod kapeluszem mają rurki przypominającą gąbkę), ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia. Śmiertelnie trujące bywają tylko grzyby blaszkowe. Nie należy oceniać nieznanych grzybów na podstawie smaku. Wiele tych trujących ma smak łagodny. Nie należy też zbierać bardzo młodych grzybów, bo łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nie należy zbierać grzybów bardzo starych i przejrzałych, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ nawet jadalne mogą spowodować zatrucie. Poza tym, Sanepid odradza zbieranie grzybów rosnących w pobliżu miejsc składowania odpadów, rosnących przy drogach o dużym natężeniu ruchu. Grzyby należy wykręcać z podłoża w całości (to niezbędne do prawidłowej oceny gatunku np. muchomor sromotnikowy u podstawy ma bulwę), a miejsce po jego wyrwaniu przykryć ściółką (zapobiega to wysychaniu grzybni). Należy zbierać je wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków (w plastikowych pojemnikach łatwo się psują). Po powrocie z lasu należy posegregować grzyby i wyrzucić te, co do których nie mamy pewności. Należy je poddać jak najszybciej obróbce termicznej. Ponieważ szybko się psują, należy je zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowywać zbyt długo. Są ciężkostrawne, więc potraw z grzybów nie należy podawać małym dzieciom, osobom starszym i chorym. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawców lub klasyfikatorów grzybów świeżych w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Wyróżnia się trzy rodzaje zatruć grzybami: lekkie (0,5 do 2 godzin od zjedzenia pojawiają się objawy), średnie (2 do 4 godzin), ciężkie (od 6 do 24 godzin). W zatruciach typu gastrycznego pojawiają się nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka (wywołuje większość gatunków grzybów trujących). Zatrucia neurotropowe wywołane są przez zawarte w grzybach związki, które działają na układ nerwowy powodując ogólne pobudzenie, zwężenie źrenic, zaburzenia widzenia, halucynacje. Rzadko kończą się śmiercią. Powoduje je m.in. muchomor czerwony i plamisty, strzępiak ceglasty. W zatruciu cytotropowym toksyny uszkadzają narządy takie jak wątroba, nerki, serce. To zatrucia bardzo ciężkie, często ze skutkiem śmiertelnym. Powodują je m.in. muchomor sromotnikowy, wiosenny i jadowity, czubajeczka, hełmówka, piestrzenica kasztanowata, zasłonak rudy).
J.P.

Napisz komentarz

Projekt witryny

Wykonanie: INFOSTRONY - Adam Podemski, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl