Menu górne

REKLAMA

  • Reklama
Dziś jest 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Leona



Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu w szkole

(Zam: 04.11.2015 r., godz. 12.18)

Uczniowie i nauczyciele Publicznej Szkoły Podstawowej im. Orła Białego w Komorowie po raz pierwszy wzięli udział w ogólnopolskiej kampanii Fundacji Dobre Życie popularyzującej zdrowy styl życia, zasady prawidłowego odżywiania oraz aktywność ruchową.

Celem akcji było zachęcenie uczniów, by wzięli odpowiedzialność za swoje zdrowie. Zaangażowali się w nią wszyscy uczniowie i nauczyciele, a nad jej przebiegiem czuwała Elżbieta Kamińska. Pierwszym jej etapem była rowerowa wycieczka uczniów klas IV i V do Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie. Tam zobaczyli, jakie urządzenia służyły w dawnych czasach Kurpiom do wypieku chleba. Atrakcją była możliwość własnoręcznego zagniatania, pieczenia, a potem degustowania fafernuchów – tradycyjnych słodko-pieprznych ciasteczek.
Przez cały tydzień uczniowie zapoznawali się z zasadami zdrowego stylu życia. Klasy V i VI przygotowały też ekspozycję „Piramida zdrowia” (jej elementy dostarczyła Fundacja Dobre Życie) oraz wystawę ziaren zbóż. Młodsi uczniowie uczyli się rozpoznawać żyto, pszenicę, owies, jęczmień i inne zboża. „Od ziarenka do bochenka” – pod takim hasłem odbył się pokaz pieczenia żytniego chleba na zakwasie z ziarnami słonecznika, dyni, lnu itp. Jak upiec pyszny, zdrowy chleb demonstrowała Marianna Zagożdżon.
Podczas podsumowania akcji ubrane w tradycyjny kurpiowski strój dziewczęta dumnie prezentowały bochny. Uczniowie w formie montażu słowno-muzycznego przedstawiali informacje na temat zasad zdrowego stylu życia, próbowali rozprawić się z mitem o tuczącym chlebie. Zwrócili uwagę na to, jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia ma ruch, uprawianie sportu. Słuchaczom podobała się również piosenka „Chleb na zakwasie” wykonana na melodię „Konika na biegunach” przez uczniów z klasy V. Przedszkolaki z zerówki zaśpiewali „Mało nas do pieczenia chleba”, po czym do zabawy przyłączyli się pozostali uczniowie oraz nauczyciele.
Wszyscy mieli też okazję częstować się świeżutkim chlebem na zakwasie, domowym smalcem, kiszonymi ogórkami.
Ostatniego dnia odbył się terenowy „Bieg po zdrowie”, w którym uczniowie pokonali dystanse 800 i 1 500 m.
Oprac. J.P.

Napisz komentarz

Projekt witryny

Wykonanie: INFOSTRONY - Adam Podemski, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl , Poczta