Menu górne

REKLAMA

  • Reklama
Dziś jest 23 grudnia 2024 r., imieniny Sławomiry, Wiktorii



Przyglądają się kosztom powiatowych kuchni

(Zam: 10.06.2015 r., godz. 17.48)

Samorząd powiatowy analizuje koszty funkcjonowania kuchni funkcjonujących w internacie I Liceum Ogólnokształcącego i Centrum Kształcenia Praktycznego. Niewykluczone, że będzie szukał sposobu na oszczędności.

Jak informuje wicestarosta Adam Mróz, prawdopodobnie będą one dotyczyć kuchni w CKP. Być może samorząd zdecyduje się na powierzenie prowadzenia tamtejszej kuchni podmiotowi zewnętrznemu np. organizacji pozarządowej. W tej chwili kuchnia w CKP zapewnia posiłki dla uczniów Zespołu Szkół nr 1, Zespołu Szkół nr 2, w tym dla korzystających ze wsparcia Ośrodka Pomocy Społecznej, podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego.
Stołówka w internacie I LO ma zachować dotychczasową formułę. Ostateczną decyzję w tej sprawie, według wicestarosty, powiatowy samorząd podejmie w najbliższych tygodniach.
Przypomnijmy, że ze względu na chęć oszczędności, gmina Wyszków kilka lat temu zdecydowała się zrezygnować z utrzymywania kuchni w szkołach i zatrudniania kucharek. Teraz w przetargu wybiera firmę zewnętrzną, która gotuje i rozwozi w systemie cateringowym posiłki do szkół, działającego w Ośrodku Pomocy Społecznej Domu Dziennego Pobytu „Senior” oraz Środowiskowego Domu Samopomocy „Soteria”. Usługę tę świadczy Vendi Servis Sp. z o.o. z Warszawy, która wszelkie posiłki przygotowuje na miejscu (korzysta z kuchni w wyszkowskim szpitalu). Ośrodek Pomocy Społecznej, który przeprowadził przetarg, z góry zastrzegł gramaturę i rodzaj posiłków urozmaiconych z podziałem na konkretne dni i tygodnie.
J.P.

Napisz komentarz

Projekt witryny

Wykonanie: INFOSTRONY - Adam Podemski, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl , Poczta