Sztuka kulinarna według młodzieży
(Zam: 04.01.2012 r., godz. 08.38)W Zespole Szkół nr 1 w Wyszkowie 21 grudnia wręczono nagrody, przyznane w I Powiatowym Konkursie Sztuki Kulinarnej, zatytułowanym „Tradycje Świąt Bożego Narodzenia na Mazowszu”.
W zamierzeniu organizatorów konkurs miał rozwijać umiejętności kulinarne i kreatywność na polu gastronomii oraz wspomagać kultywowanie tradycji świątecznych. Swoje talenty zaprezentowało w nim osiem zespołów, których zadaniem było przygotowanie dania wigilijnego z zastosowaniem śledzia lub kapusty kiszonej. W jury zasiedli organizatorzy konkursu: nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Bogusława Pawelska-Kozon (jako jedyna w powiecie posiada certyfikat nauczyciela sztuki kulinarnej), przewodniczący Rady Rodziców Jerzy Dąbrowski oraz uczniowie klasy gastronomicznej Karolina Damętka i Dawid Bugajewski, którzy 2 grudnia zmierzyli się z innymi zespołami, reprezentującymi szkoły z całej Polski w konkursie „Dania rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia” w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej. W rozdaniu nagród udział wzięli również starosta wyszkowski Bogdan Pągowski, dyrektor ZS 1 Marian Popławski (objęli oni patronat nad konkursem) oraz członek zarządu powiatu Teresa Trzaska i naczelnik wydziału oświaty Starostwa Krzysztof Arbaszewski.
Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością, kreatywnością oraz znajomością tradycyjnej kuchni Mazowsza. Wszystkie potrawy zyskały uznanie jury i zostały wyeksponowane w świetlicy szkolnej. Pierwsze miejsce zdobyli uczniowie kl. IV Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych – Joanna Jeż i Daniel Wrzosek, którzy przygotowali tatara ze śledzia na grzance z sosem borowikowym. Drugie miejsce zajęli uczniowie również kl. IV – Michał Kowalczyk i Piotr Wilczyński, autorzy krokietów z kapustą i grzybami. Na podium zajmując trzecie miejsce stanęły Magdalena Dylewska i Kinga Augustynik, uczennice kl. II, które wykonały śledzia pod pierzynką w chrzanowym sosie z nutą pomarańczy. Konkurs zakończył się rozdaniem książkowych nagród.
Wydarzenie zostało zapisane w kalendarzu imprez szkolnych i prawdopodobne jest, że w przyszłym roku jego zasięg obejmie szkoły z całego powiatu.
W świetlicy szkolnej można było podziwiać przepiękne dekoracje stołów, przygotowane przez uczniów dzień wcześniej w konkursie na najpiękniejszy stół świąteczny. Konkurs organizowała Agnieszka Szczęsna, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Bogusława Pawelska-Kozon, opr. E.E.
Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością, kreatywnością oraz znajomością tradycyjnej kuchni Mazowsza. Wszystkie potrawy zyskały uznanie jury i zostały wyeksponowane w świetlicy szkolnej. Pierwsze miejsce zdobyli uczniowie kl. IV Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych – Joanna Jeż i Daniel Wrzosek, którzy przygotowali tatara ze śledzia na grzance z sosem borowikowym. Drugie miejsce zajęli uczniowie również kl. IV – Michał Kowalczyk i Piotr Wilczyński, autorzy krokietów z kapustą i grzybami. Na podium zajmując trzecie miejsce stanęły Magdalena Dylewska i Kinga Augustynik, uczennice kl. II, które wykonały śledzia pod pierzynką w chrzanowym sosie z nutą pomarańczy. Konkurs zakończył się rozdaniem książkowych nagród.
Wydarzenie zostało zapisane w kalendarzu imprez szkolnych i prawdopodobne jest, że w przyszłym roku jego zasięg obejmie szkoły z całego powiatu.
W świetlicy szkolnej można było podziwiać przepiękne dekoracje stołów, przygotowane przez uczniów dzień wcześniej w konkursie na najpiękniejszy stół świąteczny. Konkurs organizowała Agnieszka Szczęsna, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Bogusława Pawelska-Kozon, opr. E.E.
Napisz komentarz
- Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
- Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.
- Za treść komentarza odpowiada jego autor.
- Regulamin komentowania w serwisie wyszkowiak.pl