Młodzi kucharze w ogólnopolskim finale
(Zam: 30.11.2011 r., godz. 10.25)Dwoje uczniów Zespołu Szkół w Zabrodziu Justyna Rosińska i Marcin Matusiak to jedni z najlepszych młodych kucharzy w Polsce. 17 listopada odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu – Zgotuj Sobie Sukces.
W konkursie wzięły udział dwadzieścia cztery grupy, po dwie osoby z każdej szkoły o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski, w przedziale wiekowym od 18 do 24 lat.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie konkursowe, składające się z przekąski i dania głównego z uwzględnieniem obowiązkowych produktów: combra z królika i ryby tilapia. Wielkim sukcesem dla uczniów zabrodzkiego Reymonta było zakwalifikowanie się do finału, który odbył się 18 listopada w Centrum Rozwoju Firm Makro. Wzięło w nim udział tylko dwanaście dwuosobowych zespołów uczniów wybranych przez jury.
W finale zawodnicy przygotowywali danie składające się z przekąski i dania głównego podzielone na sześć porcji, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów, które otrzymali, i z którymi zapoznali się bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania pracy konkursowej w tzw. „Black Box”. Czas przygotowania potrawy nie mógł przekroczyć półtorej godziny. W jury zasiadali uznani szefowie kuchni, dziennikarze i krytycy kulinarni.
Opr. I.S.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie konkursowe, składające się z przekąski i dania głównego z uwzględnieniem obowiązkowych produktów: combra z królika i ryby tilapia. Wielkim sukcesem dla uczniów zabrodzkiego Reymonta było zakwalifikowanie się do finału, który odbył się 18 listopada w Centrum Rozwoju Firm Makro. Wzięło w nim udział tylko dwanaście dwuosobowych zespołów uczniów wybranych przez jury.
W finale zawodnicy przygotowywali danie składające się z przekąski i dania głównego podzielone na sześć porcji, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów, które otrzymali, i z którymi zapoznali się bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania pracy konkursowej w tzw. „Black Box”. Czas przygotowania potrawy nie mógł przekroczyć półtorej godziny. W jury zasiadali uznani szefowie kuchni, dziennikarze i krytycy kulinarni.
Opr. I.S.
Napisz komentarz
- Komentarze naruszające netykietę nie będą publikowane.
- Komentarze promujące własne np. strony, produkty itp. nie będą publikowane.
- Za treść komentarza odpowiada jego autor.
- Regulamin komentowania w serwisie wyszkowiak.pl