Menu górne

REKLAMA

  • Reklama
Dziś jest 22 września 2017 r., imieniny Maurycego, Tomasza

Festiwal, który zachwyca smakami

(Zam: 10.08.2017 r., godz. 14.31)

Promocji lokalnych produktów i samego Kamieńczyka służy doroczny Festiwal Miodu i Chleba, który odbył się 6 sierpnia na rynku Tadeusza Kościuszki. Wydarzenie ma swoich sympatyków i stałych bywalców, zarówno mieszkańców gminy Wyszków, jak i przyjezdnych.

W tym roku tłoczno było na rynku i w pobliżu niego, dostępne były stoiska przygotowane w ramach festiwalu, jak i te, które ustawione zostały z okazji odpustu w miejscowej parafii. W kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny odbyła się msza inaugurująca wspólne spotkanie wielbicieli tradycji. Mogli oni liczyć na wyroby od wystawców, którzy w większości co roku przyjeżdżają na festiwal do Kamieńczyka. Stoiska służyły nie tylko prezentacji wyrobów i możliwości porozmawiania z ich wytwórcami – produkty były także na sprzedaż, dzięki czemu każdy zainteresowany mógł się zaopatrzyć w pamiątki i smakowite dania, przekąski, których próżno szukać w sieciowych, popularnych sklepach. Wbrew nazwie festiwalu, miód i chleb wcale nie przeważał na stoiskach, choć był dostępny i cieszył się zainteresowaniem. Wystawcy przywieźli ze sobą sery, oscypki, przetwory z owoców, grzybów, zioła, kawę, kwas chlebowy, wędliny, kiełbasy i inne, można było się też zaopatrzyć w wyroby użytkowe wykonane z drewna, czy biżuterię z naturalnych kamieni. Korzystając z faktu, że w Kamieńczyku gościli nie tylko mieszkańcy gminy, ale też przyjezdni, wyszkowski Punkt Informacji Turystycznej zachęcał do odwiedzenia i poznawania głównie Wyszkowa i okolic oraz innych urokliwych zakątków Mazowsza. W namiocie PIT-u bezpłatnie rozdawane były mapy, ulotki, informatory, karty pocztowe promujące ziemię wyszkowską.
Na scenie organizatorzy (gmina Wyszków) zapewnili atrakcje muzyczne w różnych stylach – zagrał countrowy zespół Droga Na Ostrołękę, kapele pieśni i tańca Wyszkowiacy, Nadbużanie, Złote Lata, a także Kapela Praska. Do tańca wieczorem przygrywał zespół Alt.
Co roku w ramach festiwalu odbywają się konkursy z nagrodami, cieszące się niezmiennie dużym zainteresowaniem warsztaty pieczenia chleba, prezentacja Powiatowego Koła Pszczelarzy, a także dzień otwarty w położonym przy rynku prywatnym Muzeum Etnograficzno-Historycznym Henryka Słowikowskiego.
Słoneczny i ciepły dzień sprzyjał licznemu uczestnictwu i rodzinnemu spędzaniu czasu w Kamieńczyku.
J.P.

Komentarze

Dodane przez Jątek, w dniu 14.08.2017 r., godz. 15.18
Nikt nie napisał, że ten festyn w 1/2 pasożytuje na kościelnym odpuście.
Dodane przez On, w dniu 14.08.2017 r., godz. 20.33
Jątek czytaj ze zrozumieniem :) na początku tekstu jest o tym :D
Dodane przez ola, w dniu 15.08.2017 r., godz. 12.18
Liczba wystawców z tymi zachwycającymi smakami od lat jest mała. Żaden to festiwal. Nie cieszy się impreza żadną popularnością i poza Wyszkowem i okolicami nikt o festynie ala dożynki nie słyszał. Taka prawda.
Dodane przez hajke, w dniu 16.08.2017 r., godz. 14.56
Tak Ola. Napisałaś prawdę, chyba przez pomyłkę

Napisz komentarz

Dane teleadresowe

Wydawca: Tygodnik Informacyjno-Reklamowy "Wyszkowiak" S.C.

Redakcja: Justyna Pochmara, Irena Prusińska, Hanna Zielińska (kolportaż).

Adres redakcji:
ul. Gen. J. Sowińskiego 61, 07-202 Wyszków, tel./fax (0-29) 742-07-05,
e-mail: redakcja@wyszkowiak.pl

Nr konta: IdeaBank 20 1950 0001 2006 0617 8079 0002

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania nadesłanych materiałów i nie odpowiada za treść reklam oraz listów do redakcji.

Tekstów nie zamówionych nie zwracamy. Reklamy przyjmowane są w siedzibie redakcji.

REKLAMA

  • Reklama
  • Reklama
  • Reklama

Projekt witryny

Wykonanie: INFOSTRONY - Adam Podemski, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl