Menu górne

REKLAMA

  • Reklama
Dziś jest 19 kwietnia 2024 r., imieniny Adolfa, Leona



Kulinarna uczta w plenerze

(Zam: 17.06.2015 r., godz. 16.59)

Święto wyszkowskich smakoszy, czyli piknik kulinarny „Wyszkowskie Smaki” odbył się w niedzielę 7 czerwca na tzw. placu pod przyszły ratusz (ul. Sowińskiego).

Swoje specjały serwowały różne bary, restauracje i organizacje z powiatu wyszkowskiego. Na scenie można było podziwiać pokazy kuchni molekularnej. Na degustację w plenerze mógł wpaść każdy spragniony kulinarnych doznań.

A było w czym wybierać spośród dań. Bar „Popularny” serwował kanapki z kawiorem po żydowsku, smażonego szczupaka z Bugu, babkę ziemniaczaną, chłodnik na zsiadłym mleku; restauracja „Wyszkowianka” (PSS „Społem”) wśród swoich przysmaków miała kartacze, cepeliny, pierogi, krokiety; seniorzy z Domu Dziennego Pobytu „Senior” przygotowali kluski śląskie, żury, pasztety, placki z jabłkami, pierniki, ogórki; Zespół Pieśni i Tańca „Oberek”, a także „Wyszkowiacy”, na swoich stoiskach mieli przeróżne ciasta: serniki, szarlotki, placki z rozmaitymi dodatkami, rogaliki, makowce; Związek Emerytów „Pogodna Jesień” przygotował gołąbki, racuchy, chleby: z miodem, rodzynkami, siemieniem lnianym czy żurawiną; PPHU Mleks serwował lody, radni Rady Miejskiej w Wyszkowie obsługiwali gości podając piwo podpiwkowe, chłodniki, kluski, pajdy chleba ze smalcem. Można było również wybierać inne atrakcje. Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna przygotowała prezentację książek oraz przepisów o tematyce kulinarnej, zielarskiej i prozdrowotnej. Były „literackie zagadki kulinarne”, rozmowy o ziołach, przyprawach i zdrowym stylu życia, odbyła się degustacja herbatek ziołowych, sprzedaż sadzonek ziół, przypraw i mieszanek ziołowych z ekologicznego gospodarstwa Andrzeja Wojtkowskiego. Było także stoisko promocyjne Grill Way Bar, „Catering – Expert” Piotr Kuziela i Kuźnia kurpiowska w Pniewie. Ciekawymi punktami programu były pokazy musztry kelnerskiej oraz pokaz barmański uczniów z Zespołu Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie. Główną atrakcją tegorocznego pikniku kulinarnego „Wyszkowskie Smaki” były pokazy kuchni molekularnej. Celem kreatywnej kuchni było uzyskanie czystych smaków nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Podczas godzinnej uczty uczestnicy mogli spróbować sorbetów, drinków bezalkoholowych oraz przystawek. Całość okraszona była efektami z udziałem ciekłego azotu czy zestalonego dwutlenku węgla (suchego lodu).
Impreza odbyła się w ramach Dni Wyszkowa.
P.D.

Napisz komentarz

Projekt witryny

Wykonanie: INFOSTRONY - Adam Podemski, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl , Poczta